четвъртък, 31 май 2012 г.

Пожар, ремонт и щастлив край.

Здравейте,
Тази седмица се случват много „интересни” неща.
Пироман запали един жилищен вход, за голям късмет пораженията са незначителни на фона на страха у хората. Наложи се една вечер да прекарат без електричество, защото имаше изгорели и стопени кабели, но на другия ден всичко се оправи. Канализационните тръби също бяха изгорели, но ги сменихме много бързо и поне канализацията можеше да се използва. Предстои общо събрание, за да се обсъди как да се предотвратят подобни проблеми в бъдеще. Вариантите са няколко. Видеонаблюдение, застраховка на общите части, наемане на охрана и т.н.
На фона на лошото, за да получим ефекта на „съспенса” ще споделя и нещо хубаво.
В предишни публикации съм писал за една жилищна сграда, в която има проблеми с покрива. Той е в гаранция и инвеститорът трябваше да отстрани проблемите за негова сметка.
Е, това вече е факт! Запознахме писмено инвеститора с решението на общото събрание и за варианта да бъде принуден да отстрани ремонта. Той както изглежда си е взел бележка и преди няколко дни бяха подмазани капаците на покрива и подменени счупените керемиди.
Хубаво е, когато всичко свършва добре!
ПС. Времето през почивните дни ще е слънчево и топло. Най-накрая ще почувстваме, че е лято. Прекарайте хубавите почивни дни с любимите хора.

сряда, 23 май 2012 г.

Предпразнично разпределяне на разходи...

Здравейте,
Пак започват почивни дни и в последния работен ден за тази седмица ще е грехота, ако не споделя нещо с Вас, моите /надявам се чакащи с нетърпение интересни и пълни с полезна информация публикации/ читатели.
Не знам дали съм станал блогър, но в момента съм тръгнал на път и сърце не ми даде да не напиша нещо през тази седмица, та седнах в едно кафе, за да пиша.
Стига с лирически отклонения. Днес ще пиша отново за разпределянето на финансовите средства за управление и поддръжка на етажната собственост. Провокиран съм да пиша по тази тема от многото студенти, които живеят в Благоевград. Те обитават жилища през десет месеца в годината и два месеца, през лятната пауза отсъстват, напускат жилищата си.
Какво трябва да се направи? От една страна в жилищата наистина не живее никой, от друга таксите за асансьорна поддръжка, електричество, почистване и управление на сградата продължават да текът. Единият вариант е с разликата да бъдат натоварени постоянно живущите, но това не е много приемливо.
Другият вариант е да се спази ЗУЕС.
Ето какво казва той:
„Чл. 51, ал.(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят)”.
Това е най-доброто решение, за времето, в което отсъстват живущите да заплащат 50 %, това се отнася с еднаква сила както за собственици, така и за наемателите.
Някой ще каже, как ще се търси отговорност от наемателите, те напускат през юни и септември вече не живеят в същата сграда. Отговорът е лесен. За тези месеци ангажимент ще има собственика на апартамента.
Надявам се, че като за края на работната седмица и преди почивните дни не ви отегчих много.
Приятна почивка на всички!

сряда, 16 май 2012 г.

Глутница кучета

Здравейте,
 Ей, дъждовна седмица. Не спря, което пък е добре като се замисля, защото сега му е времето.
Днес се чудих за какво да пиша и реших да Ви споделя за един доста наболял проблем. Наболял и даже хапещ и то не само в София и другите големи градове, а в цяла България.
Може би сте се сетили вече, че става въпрос за бездомните кучета или домашните, но без паспорти, ваксини и пуснати да се разхождат произволно.
Подобен проблем имат наши клиенти. Срещу тяхната сграда се строи нов жилищен блок и както на всеки строеж, така и на този не липсват боклуци, шум, общи работници с цветущ език, но това не е всичко. Освен споменатото на строителния обект има и няколко кучета пуснати да се разхождат свободно, покрай тях се събират и още бездомни кучета и става глутница.
Според инвеститора, кучетата играят ролята на охрана. Това е добре, няма лошо, НО!
Около обекта липсват заграждения, няма обозначителни табели, че обекта се охранява с кучета и кучетата не се връзват, нито през деня нито вечер.
Съмнявам се, че имат паспорти и имунизации.
Хората се разхождат или прибират и минават в близост до строежа, там ги чака глутница кучета. Да приемем, че за възрастен минувач не е чак такъв проблем, но за децата е.
Какво направихме?
Сигнализирахме на общинската служба отговаряща за бездомните и безпризорни кучета и те се заеха със случая. Ще бъдат прибрани всички кучета без паспорти и каишки.
Дано да нямате подобни проблеми, но този конкретен случай още веднъж показва колко лоши са хората един към друг, никой не мисли, че утре неговото куче ще нахапе детето от отсрещния блок.
Лека вечер!

сряда, 9 май 2012 г.

Безнаказана работа...

Здравейте,
Започвам направо. В една жилищна сграда, в която ние се занимаваме с управлението и поддръжката има освен жилищна и административна част. В административната част има помещения с различен статут- търговски обекти, игрална зала, фризьорски салон.
Собственикът на едно от търговските помещения реши да му смени статута и от търговско помещение да стане заведение за бързо хранене.
В предишни публикации съм говорил за това как се сменя статута и какво е необходимо, така че сега няма да говоря за това отново.
Въпросният собственик, обаче започна да ремонтира помещението и да го оборудва, без да иска разрешение на собствениците и живущите в сградата.
Отидох в общината, за да проверя дали е издадено разрешение за смяна на статута, като преди това входирах жалба в деловодството, за да е всичко черно на бяло.
Оказа се, че не е издавано разрешение за смяна на статута на помещението.
Инспекторът, който следи за издаването на разрешения в района, в който е сградата, ще направи проверка и ще издаде акт за спиране на преустройството и ремонтните дейности, докато не се предостави писмено разрешение за съгласието на собствениците.
Смятам, че тук е момента да изкажа позитивното си мнение към конкретния общински служител, който веднага взе предвид жалбата и задейства иначе бавния общински механизъм.
Какъв е изводът, че всеки си прави, каквото иска и както иска. Проблемът може би е в слабия контрол от страна на контролните органи и когато контролните органи не си вършат работата е хубаво управителите на ЕС да са наясно с правата си и да се заемат сериозно с управлението, за да се предотвратяват нарушения.

четвъртък, 3 май 2012 г.

Градинката пред Вашия блок

Здравейте,
На мен вече ми омръзна да пиша в публикациите си, че са свършили празниците, че е време за работа и т.н.
Честно казано вече ми омръзна от празници, колкото и странно да звучи. Тъкмо почнеш да работиш и пет почивни дни. Всеки тръгва на някъде и всичко се обърква. Та така, след като отбелязахме деня на Труда със заслужена или не чак толкова заслужена почивка е време за работа.
Вчера и онзи ден проведохме информационна кампания в жк. „Еленово” в град Благоевград. Опитахме се да запознаем хората с услугата професионален домоуправител, говорихме за енергийната ефективност и за възможностите, които предоставят програмите свързани с нея.
Направи ми впечатление как на няколко места етажните собственици са се сдружили, сдружили не като термин от ЗУЕС, а като истинско сприятеляване. Та тези същите хора са се заели сами, напълно безвъзмездно и доброволно с облагородяването на пространствата пред техните блокове.
Засадили са трева, растителност, направили са беседки и катерушки за децата, изрязали са клоните на опасните дървета и др.
Аз лично много се замислих над това. Добрата воля и добрите отношения колко много помагат, те променят света около нас и то не само на чувствено ниво, но и на сетивно, както е станало в тези блокове.
Май малко се размекнах...
Какво прави в такива случаи общината. Би било хубаво, по примера на София и в Благоевград живущите да имат право да стопанисват площите пред блоковете си. Те и сега ги стопанисват там, където желаят, но незаконно. И веднага давам пример. В същия квартал, в същия град, пред панелен блок хората решават да облагородят. Прекопават, насаждат трева и орязват опасните дървета, не ги орязват напълно, а ги окрояват и отстраняват опасните клони. До тук добре, НО от общинската служба за озеленяване минават на проверка и написват акт на всички живущи в сградата, защото не трябва да окопават пред блока и да съдят, както и да кроят дърветата.
Вие преценете дали са прави...
Приятна вечер!
ПС. Още веднъж адмирации за съвместната работа и добре изглеждащите около блокови пространства.