сряда, 20 март 2013 г.

Пазете се от измамници



Здравейте,
Днес е първият пролетен ден на новата година. С отминаването на зимата идва и времето на новите ремонтни дейности в сградите.
На нас лично ни предстои да организираме множество ремонти на покриви на сгради наши клиенти. В предходни постове съм засегнал как точно трябва да се разпределят средствата за ремонта, дал съм и съвети, които съм почерпил от практиката и съм приложил на действие.
Днес пак ще споделя нещо видяно от практиката ми, свързано с ремонтирането на покриви и по-точно направата на хидроизолация на панелни сгради.
Имаме клиенти, които са направили ремонт на покрива преди две години. Стойността на ремонта не е никак малка – 3 500 лв. /средно по около 14,00 лв. на квадрат/. По някакъв начин парите за ремонта са събрани от една госпожа /на приблизително 70 години/ и всичко е платено.
Гаранция за ремонта има – 10 години. Проблемът е, че договор няма, финансови документи, които да докажат плащане и актуално състояние на фирмата изпълнител също няма. Получава се така, че гаранцията е юнашката дума на майстора, нищо против ромския етнос, но майстора е ром.
И както може би се досещате, покрива вече тече и то тече на няколко места и доста обилно.
Сигурно се досещате и че телефона оставен при госпожата вече е не актуален. Връчените хвърчащи листа за плащания не дават никаква информация има ли фирма зад изпълнителите, няма ли, къде е регистрирана. Единственото което се знае е че изпълнителя е ром и е от Дупница.
На нас се падна задачата да намерим въпросния ром и да му потърсим сметка, но нямаме никакво основание да му търсим сметка, защото не можем да докажем, че той е правил ремонта.
Направихме друго – сезирахме прокуратурата и икономическа полиция за измама. Сега чакаме отговор.
Междувременно организирахме огледи на покрива, защото той пак е за ремонт. Управителят на фирмата, която направи първия оглед смята, че покрива се нуждае от основен ремонт. По неговите думи използваният материал, за когото е платено по 14,00 лв. струва 3,00 лв. на квадрат.
Изводите всеки може да направи сам за себе си.
Не се доверявайте лесно и имайте предвид, че ремонта е колективно дело!