вторник, 19 ноември 2013 г.

Ремонтните дейности свършиха!



Здравейте приятели,
През вече приключващата есен организирахме доста ремонти на общи части – хидроизолация на покриви, боядисване на стълбища, подмяна на входни врати и дограми в общи части, изграждане на домофони и звънчеви инсталации, подмяна на каналицзация и щрангове и т.н.
С колегите синаправихме много изводи свързани с организирането, контролирането иизпълнението на ремонти в общите части.
Много важно е да се организира общо събрание, на което да присъства голям процент от собствениците в дадената сграда, да има ясни оферти и цени, защото в последствие ще се сблъскате с въпроси от типа – „Ама кой избра тая фирма, какво ще се прави, каква е тая цена, на мен ремонт не ми трябва...”. Разбира се подобни въпроси винаги ще има, но поне ги ограничете до един двама собственика.
От значение е да изберете изпълнители, за които знаете, че работят добре. Да сте ги видели или да са Ви препоръчани. В противен случай рискувате собствения си авторитет. Ако общото мнение е да се избере по-евтин вариант, с изпълнител, за когото не знаете нищо или знаете, че не работи добре, то тогава поискайте някой от присъстващите на ОС да носи отговорност за ремонта. Аз лично това го записвам и в протокола, така след време, ако има недоволство вината не е в нас.
Заредете се с търпение при събирането на средствата и контролирането на ремонта. Съветвам Ви да не започвате с ремонта преди да сте събрали поне 85 % от необходимата сума. Винаги има собственици, които смело заявяват, че ще платят в края на ремонта, но почти винаги това не се случва веднага след като ремонтът приключи, а след време.
Надявам се, че съм бил полезен. Зимата не е сезон за ремонти, но пък през пролетта можете да започнете да предвиждате ремонтите за идното лято.
Лек ден!