понеделник, 13 февруари 2012 г.

Ремонт в Общи части

Здравейте,
Зимата направо ни изненада. Много сняг много нещо. В Благоевград днес беше обявен код жълто за опасни количества валежи и наваля 25 – 30 см., не си представям какво е било в районите с обявен оранжев код.
Но дори и в тези снежни дни проблемите на Етажните собствености не търпят отлагане.
Днес имахме Общо събрание в една сграда, основната тема беше разглеждане на оферти за изграждане на домофонна инсталация. Ние бяхме подсигурили две оферти от фирми, които се занимават с доставка и монтаж на подобни инсталации. Всичко с разглеждането на офертата и условията беше наред, докато не дойде време да се обсъди по какъв начин ще се разпределят финансовите средства необходими за ремонта. Според закона за управление на етажната собственост разходите за ремонт на входа се разпределят съгласно притежавания процент от идеалните части на сградата. Възниква обаче проблем, дадената сграда се обитава от скоро, все още има около 1/3 не обитавани апартаменти, които въпреки всичко притежават процент от идеалните части. Как обаче да бъдат намерени собствениците, за да се включат в ремонта. Някои от първите собственици вече са препродали жилищата си.
На днешното общо събрание се взе решение да се съберат парите от живущите в момента в сградата, а тези, които не са участвали в ремонта сега, да внесат сума в размер на тази внесена от другите собственици. Парите, които ще се съберат от новите живущи в сградата ще се използват при бъдещи ремонти на входа.
Това решение на ОС е полу - законно, полу- незаконно, защото не са спазени разпоредбите за разпределяне на разходите за ремонт, но пък законът позволява на ОС да взима решения, които да са валидни и меродавни.
Лека вечер и успешна седмица на всички.
ПС. Дано вече да се стопи този сняг...

Няма коментари:

Публикуване на коментар