понеделник, 6 февруари 2012 г.

Течове


Здравейте,
Гледам новия сезон на д-р Хаус и си мисля, какво ли би било, ако докторът е домоуправител в България. Как ли би решил междусъседските скандали. Би било интересно да се види, но се съмнявам, че продуцентите на сериала биха инвестирали в подобна продукция.
Но да оставим Хаус да си лекува хората и да Ви споделя малко информация, която се надявам да Ви е от полза.  Днес ще говоря за течове по покривите на сгради в режим на ЕС. Както вече съм споменавал покрива е част от общите части и ремонта му, както и опазването му е задължение на всички собственици.
На покрива на една жилищна сграда живущите на мансардния етаж са решили да поставят слънчеви колектори. Когато са слагани батериите не е имало избран управител на ЕС, който да даде разрешение за поставянето им.
Хората си слагат колекторите и всичко е наред, докато не идва момента с обилните дъждове. Тогава се появява теч както в техния апартамент така и при съседите им. Монтажниците на съоръжението не са поставили нужната изолация. Хубавото в случая е, че за монтажа има дадени гаранционни срокове, които още не са изтекли, така че всичко ще свърши добре. Ако не беше така, щеше да се наложи да се доказва, кой е виновен за нанесените щети. Стойността на ремонта щеше да е за негова сметка или другия вариант да се съберат пари от всички живущи и да се направи ремонт на покрива.
Какви поуки можем да си изведем от тази случка.
1.    Преди ремонти или поставяне на съоръжения по общите части говорете с живущите и управителя;
2.    Използвайте доказани доставчици, които дават гаранция;
3.    Контролирайте изкъсо ремонтните дейности.

Надявам се да съм бил полезен!
Лека вечер и успешна работна седмица на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар