понеделник, 27 февруари 2012 г.

От кога започва санирането и още...

Здравейте,
С риск да Ви писне от мен ще споделя, че пак стана студено. След топлите почивни дни седмицата започна със студ и вятър, поне в Благоевград.
С началото на седмицата започна и великият пост. Успех на всички, които ще изпробват волята си в трудното и дълго начинание.
Напоследък пиша доста често за санирането на жилищни сгради по програмата за Регионално развитие. Това е доста важна тема и засяга много хора, както хората, които ще работят за реализирането на проектите, така и хората, които ще се възползват от възможността да подобрят енергийната ефективност на жилищата си.
За жалост обаче има още доста неясноти, на които се опитвам да намеря отговор, ще споделя това, което разбрах за проекта от г-н Илия Велев началник на отдел „Стопанска политика и евроинтеграция“.
Първо и най-важно, за да се кандидатства е регистрирането на сдружение на собствениците, съгласно ЗУЕС / за това съм писал в стари теми и няма да го засягам отново/.
Второто нещо, което трябва да направите е да учредите сметка на името на етажната собственост и всички собственици на апартаменти да внесат по 500 лв. това е гарант за сериозността на намеренията на живущите.
Много важно е всички да знаят, че енергийното обследване на сградите, които ще участват в проекта е напълно безплатно. Финансирането му е за сметка на бюджета на европейската програма.
Нещо, което мен ме притесни е фактът, че няма да имат право да участват сгради, в които има незаконно строителство, а според ЗУТ незаконно строителство е и присвояването на тераси. Ако се загледате ще видите, че във всяка втора сграда има поне по една усвоена тераса. За жалост това ще се окаже пречка за останалите живущи.
Въпреки спекулациите, че кандидатстването ще започне през март 2012 г., това няма да се случи. Най-вероятно кандидатстването ще започне от юни 2012 г. Тепърва предстои избирането на регионалните мениджъри, които ще консултират и подготвят ЕС. Изборът им ще стане с обявяване на обществена поръчка, което включва и един месец за обжалване.
Допустимите дейности също съм разглеждал в по-стари постове.
И последно, може би ще се стигне до проблеми с участието на общинските жилища в санирането, тъй като в бюджета на община Благоевград няма предвидени финансови средства за участие в проекта, но г-н Велев ни обясни, че при повече яснота относно кандидатстването и конкретни проекти на сгради, в които има общински жилища може да се отпуснат целеви средства от общинския бюджет.
Лека вечер и успешна седмица!
<a href="http://plus.google.com/103876297592637477803"rel="author">Angel Vangelov</a>

Няма коментари:

Публикуване на коментар