понеделник, 7 ноември 2011 г.

Бюджет на Етажната собственост


Здравейте верни читатели,
Надявам се да намирате полезна информация, която да Ви помогне при уреждането на междусъседските отношения. Не забравяйте, че ние сме на среща за нещата, които не ви се занимава да уреждате или нямате достатъчно време.
Може би най-трудно и изискващо време и достатъчно търпение е касиерската работа във всеки вход. Трябва време да се съберат всички такси, да се ходи от врата на врата, да се изчисли каква сума пари ще се събира такса, че да покрива всички разходи.
Изготвянето на бюджет на етажната собственост е изключително важно. Както във всеки друг бюджет, така и в този трябва да се заложат средства за разходи на ремонт, поддръжка и облагородяване на входа и общите части.
За да сте готови да посрещнете разходи, които биха възникнали при евентуални повреди е хубаво да имате събрани пари, както се казва „бели пари за черни дни”. Представете си, че се канала в мазето се запуши и те се напълнят с всякакви гадости. За да се отпуши каналът е необходима сума започваща от 200 лв. и може да достигне до четири цифрено число, в зависимост от проблема. Ако имате събрани пари, можете да действате веднага, ако нямате трябва тепърва да събирате, което ще отнеме време и ще Ви създаде много проблеми.
Именно с тази идея и в закона за управление на етажната собственост е залегнало събирането на средства, като задължително. Ето какво  се казва там:
„Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната”.
Наистина е много полезно и е добре да се събират средства. Правилното администриране на „Фонд ремонт и обновяване” може да Ви спести много неприятности.
Лека вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар