понеделник, 14 ноември 2011 г.

Ей, няма ли кой да ни оправи...


„Ей, ние не сме хора бе... От нас нищо не става, нас само полицията и кметството ще ни оправи. Как няма някой да ни оправи най накрая, 20 и малко години преход и все още сме неоправени...”
Здравейте,
Това е цитат от едно общо събрание, в един средностатистически панелен блок. Интересното е, както забелязахте, че няма кой да ги оправи тия хора. А още по-интересното е защо не искат да се оправят сами. И за да излезна от сферата на недомлъвките и предположенията ще обясня за какво оправяне става въпрос.
Хора от осем етажен блок, със сериозни проблеми в управлението му. Има живущи, които не искат да плащат, а и няма желаещи да се заемат с бюджета и да започнат да събират парите. Една лелка чисти входа от 30 години и никой не иска да се включи, но за сметка на това всички цапат с охота и даже се подиграват на жената.
В етажната собственост не липсват и наематели - ученици и студенти, които почти всеки вторник присъстват на студентски партита, преди които се събират и почерпват на домашно. Вдигат шум и пречат, но понеже на никой не му се занимава, никой и не им прави забележка, защото ако се прояви като по-деен ще го изберат за домоуправител и ...
Всичко свършва с коментари пред блока.
Въпросните обитатели на блока се надяват някой от вън да ги „оправи” – да им реши проблемите. Според тях от общината ще им назначат служебен домоуправител, който да поеме всичко свързано с така неприятните дейности, които споменах.
За жалост трябваше да разочеровам хората. Истина е, че от общината ще назначат домоуправител, но той няма да е външен човек, а ще е някой от тях. Още по-неприятно им стана, като разбраха, че след назначаването на този човек, той ще бъде санкциониран финансово, при неизпълнение на задълженията си на домоуправител.
Преходни и Заключителни разпоредби на ЗУЕС:-„§ 2. Когато в етажна собственост не е провеждано общо събрание повече от една година, свикването на такова събрание и вписването в книгата за собствениците се извършва в срок 6 месеца от влизането в сила на закона.
§ 3. Кметът на общината или района в тримесечен срок от изтичането на срока по § 2 организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите в режим на етажна собственост, където не са свикани такива събрания и не са избрани такива органи поради липса на инициатива на собствениците и обитателите на съответната етажна собственост”.
А ето и въпросните санкции, за които споменах:
Чл. 56. „(1) Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.
(2) Председател на управителен съвет (управител), който не заявява за вписване обстоятелства, подлежащи на вписване в публичния регистър по чл. 44, както и промените в тях, се наказва с глоба от 100 до 500 лв.
(3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Председател на управителен съвет (управител), който не подаде уведомление в общинската или районните администрации по чл. 46б, се наказва с глоба от 50 до 400 лв”.
Лека вечер!
 ПС. Май е по-добре да не чакаме вече друг да ни „оправи”, а да вземем сами да се „оправяме”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар