вторник, 22 ноември 2011 г.

Ние сме за саниране...


Здравейте,
За енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради се говори много. Според моето мнение на професионалист ще започне не само да се говори, но да се работи и то много сериозно и целеустремено.
Защо?
Това е може би една от малкото възможности да се реши големият жилищен проблем. При положение, че сериозна част от населението на големите градове живее в панелни блокове. Държавата и общините по места, нямат необходимия брой държавни и общински жилища за да балансират. Какво имам предвид, ако имаше голям брой държавни жилища, би могло да започне постепенно ремонтиране и подновяване на жилищните сгради от панелен вид или дори ново строителство, на мястото на старите сгради. Но както знаем държавата няма нито ресурс от жилища нито финансов ресурс.
Освен жилищния проблем, санирането би решило и още един проблем. Ние сме консуматори. Колкото и лошо да звучи е истина. Населението на земята расте с рекордни темпове, но природните ресурси се изчерпват със същите темпове. Не е ли глупаво да харчим енергия така сякаш след нас няма да има нищо. Санирането би намалило потреблението на енергия за отопление с 40 %, това от своя страна ще спести милиони тонове вредни емисии. Когато целият свят се е насочил към енергоефективност е глупаво да мислим, че само нашите панелки ще устоят и ще си останат същите, все пак те са строени, когато великата Русия ни е била голям брат и сме имали в изобилие, газ, нефт, парно...
И още една причина, заради която да се замислим дали да започнем да работим в тази насока. Санираните сгради, които покрият критериите за енергийна ефективност ще бъдат освободени от данък сгради за седем години, което почти би върнало първоначалната инвестиция на собственика.
За да се случи това и нещата да се подобрят в сферата на жилищното устройство е необходимо работа не само в най-високите кръгове на държавната и общинската власт, но и много сериозна работа на най-ниско ниво. Работа на домоуправителя и желание на всички живущи.
Ето защо когато си избирате домоуправител се замислете дали искате с лека ръка да пропуснете всички възможности. Дали искате да назначите фиктивно някой дядо или баба или искате да се възползвате от предстоящите проекти.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар