понеделник, 28 ноември 2011 г.

Общи части в сгради в режим на Етажна собственост


Здравейте,
Надявам се, че очаквате с нетърпение новата ми публикация. Честно казано ми стига и само да чакате, да не е чак с нетърпение.
В процеса на работа присъствам на много общи събрания част, от които водя като управител на етажната собственост, на други съм поканен като експерт. Срещам се и с доста хора, които имат въпроси относно управлението на общите части в техните блокове. Прави ми впечатление, че голяма част от живущите не са наясно какво точно е обща част, какво е тяхното предназначение и как се използват. Въпреки, че постоянно се говори за общи части, не само в закона, но и в интервюта, разговори и т.н.
За това реших да хвърля малко яснота върху тази тема, надявам се, че ще дам полезна информация.
Според Закона за собствеността, Чл. 38. „... общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване...”.

Това дава отговор, кои са частите от сградата, които са общи.
Кой има право да ги използва?
Чл. 5. (1) „Собствениците на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, наричани по-нататък "собственици", имат право да:
1.      използват общите части на сградата според тяхното предназначение”; /извадка от Закона за управление на етажната собственост/.
Следователно, ако предназначението им е сметопровод те трябва да си останат сметопровод, а не стая за багаж на сем. Иванови.
Всеки собственик, които си е закупил жилище в сградата има право да използва общите части в същата, съгласно тяхното предназначение. Важно е да се знае, че общите части трябва да се използват, така че да не се пречи на другите собственици да ги ползват.
Носещите стени също са общи части без значение в кой апартамент се намират, никой няма право да ги блъска, за да си разшири хола.
Относно определянето на процента от идеалните части, който притежава всеки собственик ще се спра в друга публикация.
И накрая искам да дам един пример от истинския живот. В управлявана от нас етажна собственост има поставен рекламен билборд на една от външните стени. Това е обща част. Живущите в апартаментите от страната на рекламата обаче смятат, че стената е само тяхна и си взимат парите от наема, без да внасят нищо в общата каса на етажната собственост.
Лека вечер на всички!
Надявам се да съм бил полезен.

2 коментара:

  1. Асансьорната шахта е обща част, а не асансьорът. Това е необходимо да се съобрази при заплащане на текущите и ремонтните разходи за асансьора /без живущите на първи /втори/ етаж.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цялата асансьорна инсталация е обща част, а ремонтните дейности се извършват на база процент идеални части от всички собственици в сградата.

      Изтриване