понеделник, 23 януари 2012 г.

Партида за електричество на общите части


Здравейте,
Сигурно хората, които са си купували жилища в нови кооперации ще имат горчив опит по темата, която ще споделя с Вас. Има много проблеми и трудности преди да получат собствениците акт 16. Днес ще се спра на проблемите с електричеството в общите части. Да не говорим, че преди да получат акт 16 плащат ток, без да знаят за какво плащат. Когато получат акт 16 получават и партида за електромер на собственото си жилище.
По интересен е обаче въпросът с партидите в общите части и партидите за асансьор.
За да се открие партида на името на етажната собственост, трябва да се проведе общо събрание, на което да се избере управител на ЕС. С протокола се регистрира етажната собственост в общинския регистър. След като етажната собственост има избран управител и е регистрирана по ЗУЕС, може да се открие партида на нейно име. Това колкото и лесно да звучи е трудно изпълнимо, защото в нови сгради комуникацията със собствениците е трудна. За да се организира общо събрание е нужно някой да се заеме. В повечето случай това не става и единственият заинтересован остава инвеститорът човекът, който е построил сградата.
Проблемът с откриването на партидата е решен, но на каква цена. Електричеството, което заплащат живущите се калкулира по по-високи цени, защото се доставя на юридическо, а не на физическо лице /етажната собственост/.
Освен по-високият ток, който плащат живущите има и друг проблем. Инвеститорът може да се възползва от това, че партидата е на негово име, за да манипулира живущите. Как?
- „Ако не направите това и това ще Ви спра тока и ще трябва да чакате 3 месеца за нова партида, освен това ще трябва да платите и 700 лв. за откриване”
Не звучи много добре, но е напълно възможно.
За да се прехвърли партидата за общите части от инвеститора на етажната собственост е необходимо да се проведе ОС, на което да има решение за прехвърлянето. В центровете на ЧЕЗ се попълват 2 заявления и след едномесечен срок всичко е готово.
Пожелавам Ви успешна седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар