понеделник, 12 март 2012 г.

Съседе, сипи си една ракия, слагай тапите за уши и си лягай...

Здравейте,
Дойде време да пусна още една публикация в блога, дълго се чудих върху каква тема да умувам и реших да пиша отново за проблемните съседи.
Тази тема е дискутирана доста, както в моя блог, така и в пространството като цяло. Днес я срещнах в една тема в „Бг. Мама” и прочетох доста интересни начини за справянето с проблемните комшии.
Най-много ми хареса споделеното от една Мама. В нейния вход щом започне купон управителят отива и дърпа шалтера на апартамента. На тъмно, тихо и студено трудно се купонясва. Имало е ефект, но колко е законно е отделна тема.
Друго решение, което са пробвали в друг вход е сезирането на Закрила на детето. Те правят проверка, ако непълнолетните са оставени без родителски контрол се налагат глоби на родителското тяло, което също дава ефект. Лошото е, че е приложимо само за непълнолетни.
Друго решение е жалби в районното полицейско управление, ако няколко собственика напишат жалба до точно определен обитател от полицията ще се сезират и ще съставят акт при следващ сигнал.
А иначе, ако сте провели законово общо събрание и сте избрали управител на етажната собственост, приели сте и правилник за вътрешния ред може да се направи много. За системни нарушения на правилника за вътрешния ред управителя на ЕС и живущите могат да налагат финансови санкции.
Чл. 55 от ЗУЕС (2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) „Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и/или ползватели и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице”.
Моят съвет - предупредете писмено нарушителите, накарайте ги да се подпишат и си запазете един екземпляр за Вас, ако не искат да се подпишат връчете им го пред свидетели. Следващата стъпка е констативен протокол, който се подписва от управителя, засегнатите лица, /добре е и полицията да го подпише, ако сте ги викнали и тях/ и се входира в общинската администрация. В едномесечен срок от там трябва да наложат санкции.
Дано това да даде ефект и проблемите да се решат.
Лека вечер и успешна седмица!

Няма коментари:

Публикуване на коментар