вторник, 20 март 2012 г.

Време за ремонти

Здравейте,
Времето се стопли. Това сигурно вече сте го чули от усмихнатите синоптици, но да го констатирам и аз.
Та след като изяснихме, че времето наистина се е стоплило идва време и за ремонти в общите части. Най-подходящият момент за обновяване на общите части и внасяне на подобрения е пролетта. Времето е топло, но не много. Живущите все още не са тръгнали по планини и морета и прочее.
Това, че моментът е подходящ го оценяват и нашите клиенти. Голяма част от тях решиха да направят подобрения в общите части. част от нещата, които ни предстои да организираме и изпълним е подмяна на входна врата, ремонт на покрива, поставяне на осветление във входа и др.
Ще споделя малко опит какво трябва да се направи, за да се реализира ремонта и всичко да мине добре.
Би било много хубаво, ако всички живущи са съгласни с ремонта и искат да се реализира, но не винаги е така, да не кажа, че почти никога не е така. За да избегнете сърдитите съседи, които ще откажат да се включат в ремонта на общите части, трябва да се презастраховате.
Свикайте общо събрание, като много внимателно се запознайте с процедурата по поставяне на покана, спазете срока за уведомяване. Ако на общото събрание имате кворум може да продължите / повече информация за начина на провеждане на ОС и необходимия кворум, може да намерите в по-стари публикации/. Съветвам Ви за всеки ремонт, без значение дали е голям или малък, да намерите повече от две оферти, по този начин ще избегнете да Ви обвинят в кражби и всички други грехове на света / нали си спомняте за сърдитите съседи, които споменах погоре, имайте предвид, че щом заговорите за пари те ще станат още по – сърдити и зли/.
След като имате няколко оферти и необходимия кворум, може да изберете оферта. Идва най-важния момент - кой колко ще плати за ремонта. Според ЗУЕС за ремонтите се плаща съгласно притежавания процент от идеалните части. Това е най-правилния начин, въпреки че ще се появи някой който живее сам и ще иска да се плаща на брой обитатели, но това освен незаконно е и неприложимо. Лошото е, че в някои сгради, предимно ново строителство, процента на притежаваните идеални части не е изчислен. Инвеститорът е решил да си спести пари за независими оценители и е оставил собствениците в неведение за притежаваните идеални части.
Какво да правите тогава?
Практиката показва, че в такива случай най-доброто решение е да се участва в ремонта на брой апартаменти, като всеки собственик на апартамент ще дължи равни финансови средства. Ако имате съседи, с които не можете да се разберете първо потърсете оценител, който да Ви изчисли притежавания процент от идеалните части и тогава започнете събирането на средства за ремонта.
Лека вечер!
ПС. Надявам се да съм бил полезен, ако е така можете да ми благодарите, с харесване на фен страницата ни http://www.facebook.com/domoupravitel.kedron7

Няма коментари:

Публикуване на коментар