вторник, 27 март 2012 г.

Ново строителство...

Здравейте,
Сменихме часовниците и вече сме по ново време - лятно. Имаме повече време за работа, дано да е по-ефективен трудът ни.
Искам да споделя една прясна история от преди няколко дни.
Проведохме ОС в една сграда, в която изпълняваме работата на управител на ЕС. Сградата е ново строителство. Първите собственици са се нанесли преди не повече от три години. На ОС беше разгледан въпросът с не подмазаните капаци и керемиди по покривните стрехи и потенциалната опасност, която създават те за целостта на покрива и предпоставката за течове.

Явно във споменатия случай става въпрос за не качествено строителство и лош строителен контрол от страна на компетентните органи.
Какво може да се направи в подобен случай, когато сградата е нова, но вече има проблеми по конструкцията и строителните работи?
Ето какво казва Наредба № 2 от 31.07.2003 г. „ За въвеждане в експлоатация на строежите в република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти”, издадена от Министъра на Регионалното развитие и благоустройството, обн., дв, бр. 72 от 15.08.2003 г., изм. Дв. Бр. 49 от 14.06.2005 г.,
Глава четвърта,  ал. (4) Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:
1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях - 10 години;
В наредбата ясно е казано какви са гаранционните срокове. Трудно е обаче на живущите да се преборят в съда, а и извън него със строителните фирми и инвеститорите.
В този ред на мисли се замислих дали не може да се направи нещо, което да пази правата на собствениците и новодомците. Според мен трябва да се въведе нещо като данък. Какво имам предвид? Собственикът да запази определен процент от финансовите средства, които дължи за покупката на жилището на инвеститора. Те да бъдат гарант за качествено строителство. Може да се задържат до третата година, примерно.
След третата година, ако няма проблеми в строителството на сградата, да се изплати пълния процент от сделката.
Е, вярно, че ще се отвори повече работа за администрацията, но при добър контрол, не взимане на рушвети и съвестна работа може и да даде резултати.
Лека вечер и успешна седмица!
И не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук
http://www.facebook.com/domoupravitel.kedron7

Няма коментари:

Публикуване на коментар