четвъртък, 28 юни 2012 г.

Разходи за домашни любимци в ЕС

Здравейте,
Вчера се чудех на каква тема да пиша, не че няма за какво да се пише и говори в управлението на ЕС, но ми се искаше да напиша нещо, което да е полезно.
И вдъхновението си дойде само. Вчера вечерта бях на общо събрание. Там имат следния проблем, собственици, които имат куче, даже повече от едно, не ги вписват в книгата на етажната собственост и не плащат такси за тях, та въпроса на живущите беше дали има начин да плащат за кучетата и има ли нормативни разпоредби в тази връзка.
Писал съм доста публикации за книгата на етажната собственост и това каква информация се попълва в нея, но пак ще поясня.
Ето какво се казва в чл. 7 от ЗУЕС:
-    (6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) „...В отделно обособено поле на книгата на етажната собственост всеки собственик, ползвател или обитател вписва притежаваните или взетите за отглеждане животни, които се извеждат на обществени места, а за кучета - и номера на ветиринарномедицинския паспорт...”, а относно това дали са длъжни собствениците или наемателите да вписват обстоятелства в книгата: - „Всеки собственик или ползвател е длъжен в 15-дневен срок от придобиване правото на собственост или ползване да впише в книгата на етажната собственост данните по ал. 2, съответно промяната на обстоятелствата. Обитателят вписва в срока по изречение първо данните по ал. 2, т. 6.” /чл. 7, ал. 3/.
Доста ясно е казано, че трябва да се вписват домашните любимци в книгата, а относно плащането на такси за тях?
-    „...Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател...” /чл. 51, ал.7/.
До тук всичко е ясно, трябва да плащат и трябва да впишат домашните си любимци, но ако не искат да го направят, имам предвид вписването, какво се прави, как се процедира?
-    „...Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице...” /чл. 55, ал. 1/
Дано да съм бил полезен, защото съм обеден, че подобен род проблеми има в голяма част от сградите.
Лек и успешен ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар