понеделник, 10 октомври 2011 г.

Застраховка на общи части


Здревейте,
В първия ден на работната седмица, малко късно, но все пак ще напиша нещо, надявам се полезно за Вас.
В една от управляваните от екипа ни етажни собствености има проблеми с наемателите. Какво може да се направи и какви санкции да се наложат вече съм писал. Когато не си собственик и не си се „бръкнал” за жилището, в което живееш си чупиш на воля и не ти пука, кой ще оправя след теб. Какво може да се направи?
Този въпрос си зададох и аз, и ще споделя с Вас до какъв извод достигнах. Един от вариантите е застраховка на общите части. Това е все още нестандартна застраховка, но аз мисля, че ще става все по-популярна. Застрахователната полица покрива щети от вандализъм, наводнения, пожар и др. Могат да се застраховат асансьора, общото стълбище, входната врата, общите водни и канализационни тръби, инсталацията, която минава през общите части, домуфонната инсталация и др.
Условието което застрахователите ми поставиха е регистрация на етажната собственост и вписване в общинския регистър, протокол от Общо събрание с заявено желание на собствениците и копия на всички нотариални актове, от където да се вземат процентите на идеалните части.
Хубавото при застраховане в нашия случай е, че след някоя вандалска изцепка няма да се налага събиране на пари за ремонт от живущите. Само това обаче не е достатъчно. Може това да създаде чувство на безнаказаност, някой ще си чупи, а застрахователите ще плащат /нищо лошо, но докато се вземат парите, докато се направи ремонта, всички ще трябва да търпят лишения/. Тук идва време на видеонаблюдението на общите части. Проучих въпроса и се оказа, че продават камери точно като за нашия случай – „камери антивандалки”. Камерите, монтажа, сървър, окабеляване и труд ще струват около 400 лв.
Решения относно видеонаблюдението и застраховката ще трябва да вземат собствениците на общо събрание.
Ще споделя, какво е станало и как ще се борим с вандалщините.
Лека вечер и сладки сънища!

Няма коментари:

Публикуване на коментар