понеделник, 17 октомври 2011 г.

Домашни любимци в етажна собственост


Здравейте отново,
Почти традиционно в днешния понеделник реших да попиша малко за официалния ни блог.
Въпреки студа, който пречи за мисловната ми дейност, ще се опитам да Ви дам полезни съвети.
Радвам се, че блогът ни става все популярен, надявам се читателите да намират полезна информация.
Днешната ми публикация е провокирана от един разговор воден през почивните дни. Мои приятели са си купили много хубаво кученце. Те с новия им любимец живеят в нова многофамилна сграда. Въпросните собственици на кученце ми зададоха въпроса дали имат право да гледат куче в кооперацията и какви са задълженията им.
Ето какво се казва в ЗУЕС, относно заплащането на такси за домашни любимци.
„Чл. 51, ал. 7 (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател”.
Цитатът по долу е от наредба за отглеждане на домашни любимци.
 (2) Забранява се отглеждането на животни домашни любимци:
 1.  На открити тераси и балкони в сгради в режим на етажна собственост.
 2.  В общите части на сградите в режим на етажна собственост.
Става ясно, че е забранено да се отглеждат домашни любимци на тераси и балкони в сгради, забележете, в режим на етажна собственост - за да могат хората да отстояват законовите си правомощия, трябва да са избрали домоуправител и да са регистрирани в общината.
Според правилника за вътрешния ред, който се приеме от общото събрание в сградата не трябва да се вдига шум по-силен от обичайния, който би пречил на живущите в сградата. Правилника предвижда санкции, при системни нарушения. Следователно, ако домашният Ви любимец е 80 кг. куче и лае доста силно, може да имате проблеми със съседите си.
В книгата на етажната собственост освен собственик или обитател, трябва да се вписват и домашните любимци.
Ако кученцето Ви не вдига много шум, не го отглеждате на терасата или в общите части на сградата и си заплащате такси приети на общо събрание, в съответствие с ЗУЕС, може да му се радвате на домашния си любимец.
Надявам се да съм бил полезен.
Надявам се и времето да се стопли.
Лека вечер и успешна седмица!
П.П. Нямам нищо против домашните любимци и много обичам кучета.

2 коментара:

  1. Здравейте. Живея на квартира с моето куче-кавалер шпаньол,което е средна порода. По-малко от кокер шпаньол,но е много страхлив и емоционален и лае при всеки шум почти. Като го оставям сам лае и слее това на шумпредполагам реагира. Съседите ми се оплакват,че системно лае. Разхождам го много и не знам какво да направя друго. Заплашват с общината и полицията. Какви права имат и какви права имам аз. Благодаря ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако желаете повече информация, можете да се свържете с мен на тел. 0876 400 504

      Изтриване