петък, 21 октомври 2011 г.

Европейски домоуправител


Здравейте,
Петък вечер е. Идва време за почивка. Тази събота е време за размисъл, а неделя време за действие – Избори 2011 г.
Надявам се, да направим правилния избор.
Сигурно всички са общували с хора живеещи в чужбина. Наскоро имах разговор с близък роднина, живеещ в чужбина. Стана въпрос за домоуправителството. Ще споделя какво ми каза за домоуправителите във Франция.
В кооперацията, в която живее въпросния роднина има домоуправител. Това е господин, на когото е подсигурено жилище в кооперацията. Там той живее със семейството си. Възнаграждението му е минималната работна заплата - 1 200 евро. В какво се изразява работата му? Работният му ден е 8 часов, от 8 сутринта до 17 вечерта, с един час обедна почивка. Той приема писма, колети и пратки за живущите, когато те отсъстват. Присъства при отчитането на ел. енергия, вода и други. Понеже сградата е застрахована, част от задълженията на домоуправителя е да следи за спазването на застрахователната полица. При евентуална повреда, примерно на водопровода, той има ангажимента да се обади на застрахователите и да организира ремонта. Той събира задълженията за консумативите на входа.
За почистването и озеленяването се грижи фирма за чистота. Задължение на домоуправителя е да контролира работата на фирмата и следи за качеството.
Общо взето по подобен начин са уредени нещата в цяла Франция.
Живущите нямат никакви задължения, освен това да си плащат таксите и застраховките.
Лека вечер и приятни почивни дни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар