сряда, 23 май 2012 г.

Предпразнично разпределяне на разходи...

Здравейте,
Пак започват почивни дни и в последния работен ден за тази седмица ще е грехота, ако не споделя нещо с Вас, моите /надявам се чакащи с нетърпение интересни и пълни с полезна информация публикации/ читатели.
Не знам дали съм станал блогър, но в момента съм тръгнал на път и сърце не ми даде да не напиша нещо през тази седмица, та седнах в едно кафе, за да пиша.
Стига с лирически отклонения. Днес ще пиша отново за разпределянето на финансовите средства за управление и поддръжка на етажната собственост. Провокиран съм да пиша по тази тема от многото студенти, които живеят в Благоевград. Те обитават жилища през десет месеца в годината и два месеца, през лятната пауза отсъстват, напускат жилищата си.
Какво трябва да се направи? От една страна в жилищата наистина не живее никой, от друга таксите за асансьорна поддръжка, електричество, почистване и управление на сградата продължават да текът. Единият вариант е с разликата да бъдат натоварени постоянно живущите, но това не е много приемливо.
Другият вариант е да се спази ЗУЕС.
Ето какво казва той:
„Чл. 51, ал.(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят)”.
Това е най-доброто решение, за времето, в което отсъстват живущите да заплащат 50 %, това се отнася с еднаква сила както за собственици, така и за наемателите.
Някой ще каже, как ще се търси отговорност от наемателите, те напускат през юни и септември вече не живеят в същата сграда. Отговорът е лесен. За тези месеци ангажимент ще има собственика на апартамента.
Надявам се, че като за края на работната седмица и преди почивните дни не ви отегчих много.
Приятна почивка на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар