четвъртък, 3 май 2012 г.

Градинката пред Вашия блок

Здравейте,
На мен вече ми омръзна да пиша в публикациите си, че са свършили празниците, че е време за работа и т.н.
Честно казано вече ми омръзна от празници, колкото и странно да звучи. Тъкмо почнеш да работиш и пет почивни дни. Всеки тръгва на някъде и всичко се обърква. Та така, след като отбелязахме деня на Труда със заслужена или не чак толкова заслужена почивка е време за работа.
Вчера и онзи ден проведохме информационна кампания в жк. „Еленово” в град Благоевград. Опитахме се да запознаем хората с услугата професионален домоуправител, говорихме за енергийната ефективност и за възможностите, които предоставят програмите свързани с нея.
Направи ми впечатление как на няколко места етажните собственици са се сдружили, сдружили не като термин от ЗУЕС, а като истинско сприятеляване. Та тези същите хора са се заели сами, напълно безвъзмездно и доброволно с облагородяването на пространствата пред техните блокове.
Засадили са трева, растителност, направили са беседки и катерушки за децата, изрязали са клоните на опасните дървета и др.
Аз лично много се замислих над това. Добрата воля и добрите отношения колко много помагат, те променят света около нас и то не само на чувствено ниво, но и на сетивно, както е станало в тези блокове.
Май малко се размекнах...
Какво прави в такива случаи общината. Би било хубаво, по примера на София и в Благоевград живущите да имат право да стопанисват площите пред блоковете си. Те и сега ги стопанисват там, където желаят, но незаконно. И веднага давам пример. В същия квартал, в същия град, пред панелен блок хората решават да облагородят. Прекопават, насаждат трева и орязват опасните дървета, не ги орязват напълно, а ги окрояват и отстраняват опасните клони. До тук добре, НО от общинската служба за озеленяване минават на проверка и написват акт на всички живущи в сградата, защото не трябва да окопават пред блока и да съдят, както и да кроят дърветата.
Вие преценете дали са прави...
Приятна вечер!
ПС. Още веднъж адмирации за съвместната работа и добре изглеждащите около блокови пространства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар