вторник, 20 септември 2011 г.

Студентски град в Благоевград 2


Здравейте,
Вчера публикувах тема за правата на собствениците и обитателите в етажната собственост.
Днес, както Ви обещах, ще пиша за задълженията им. Много хора си мислят, че щом в кооперацията или блока им живеят наематели /студенти/ не могат да ги принудят да правят каквото и да е, без значение дали е плащане на такси или спазване на вътрешния ред.
Ето какви задължения имат наемателите.
Както собствениците, така и наемателите нямат право да пречат на другите собственици да използват общите части /често срещано е някой да си прегради ъгълче от стълбището и да си го ползва, без да има това право/, не причиняват вреди на общите части, не нарушават реда в етажната собственост, изпълняват нормативните актове във връзка с отглеждането на домашни любимци, изпълняват решенията на общото събрание/ чл. 6, ал. 1, т. от 1 до 8/.
За разлика от собствениците, наемателите не заплащат разходи за ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на общите части. Не внасят такси и във фонд „Ремонт и обновяване”. Това е лесно обяснимо, тъй като наемателят не го интересува какво ще се случи със сградата след 5 години, него може и да го няма.
Наемателите обаче трябва да плащат такси за управление иподдръжка на общите части.
Също така трябва и да вписват в книгата на етажната собственост необходимите данни.
Лека вечер.
ПС. Радвам се, че блогът се радва на интерес. Това ме прави задължен да пиша все повече и повече. За краткото си съществуване нашият блог стана най-посещавания с такъв род тематика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар