понеделник, 19 септември 2011 г.

Студентски град в Благоевград.


Здравейте,
Отново сме на работа. Седмицата започна, но хубавото е, че ще свърши с много почивни дни.
Започнахме седмицата с обновена визия на нашия блог. Надявам се да Ви харесва повече.
Днес съм решил да публикувам върху въпроса с наемателите, собствениците и обитателите в етажната собственост.
В гр. Благоевград този въпрос е доста наболял. Заради двата университета в града има много студенти. Това като цяло е добре, защото в града се вливат свежи пари от цяла България. Хората отдават много имоти под наем това увеличава приходите им, но стига с финансите. Освен плюсове това, че има много студенти има и своите минуси.
Един от тях е проблемът с организацията на етажната собственост и най-вече воденето на книгата на етажната собственост. Събирането на гласуваните на Общото събрание такси също е трудна задача. Защо се получава така?
Проблемът идва от това, че собственика и наемателя не са се уточнили кой и какво ще плаща и прави и защо.
Първо искам да изясня разликата между обитател и ползвател въведена в ЗУЕС.
„Обитатели са физически и юридически лица, които не са собственици или ползватели на самостоятелни обекти в режим на етажна собственост, но пребивават в тях на друго правно основание” /допълнителни разпоредби на ЗУЕС, $ 1, т. 5/ Иначе казано това са наемателите в етажната собственост.
„Ползватели са физически или юридически лица, които притежават вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост” /допълнителни разпоредби на ЗУЕС, $ 1, т. 5/. Ползватели могат да бъдат държавни ведомства или общински.
Понеже ни интересуват обитателите ще кажа какви права имат те в етажната собственост.
Имат право да използват общите части на сградата според тяхното предназначение /чл. 5, ал. 1, т.1 от ЗУЕС/. Могат да участват в управлението на етажната собственост със съвещателен глас /чл. 5, ал. 4 от ЗУЕС/.
В следващата си публикация ще изясня какви задължения имат обитателите в етажната собственост.
Лека вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар