петък, 9 септември 2011 г.

Книга на етажната собственост


Здравейте,
Днес искам да хвърля малко яснота върху въпроса с воденетона книга на етажната собственост или както е по-известна книга на собствениците.
Много от живущите се притесняват от това да попълват данните си в тази книга. Страховете им са предимно в това, че личните им данни няма да са защитени или някой ще злоупотреби. Други не виждат смисъл във воденето на книгата.
Първо ще поясня какви данни се вписват и на база на какви нормативни изисквания.
Нормативното изискване за водене на книгата на етажната собственост е чл. 7 от ЗУЕС. Според ал. 1 такава книга трябва да създава, съхранява и поддържа всяка етажна собственост.
В нея се попълват данни относно собственика на жилището-неговото име и имената на другите обитатели на жилището /семейството му или наематели/. Също тока се попълват и процента от идеалните части на обекта от общите части.
В книгата не се вписва ЕГН на собственика и живущите.
Вписват се имената на ползватели, ако те живеят в обекта повече от 30 дни.
Всеки собственик или ползвател в петнадесет дневен срок от датата на придобиване право на собственост, трябва да попълни книгата на етажната собственост.
Освен гореспоменатите данни се попълват и данни свързани с домашни любимци.
Става въпрос за любимци, които подлежат на извеждане, следователно, ако не разхождате котката си няма нужда да попълвате данни. За кучета трябва да се попълва и номера на ветеринарномедицинския паспорт на любимеца. Това са изисквания от чл. 7, ал. 7, т. 6 от ЗУЕС.
Достъп до данните има управителят /домоуправителя/, контрольорът и собственикът относно неговите данни, както и МВР, МРРБ, общинската администрация и службата по безопасност на храните.
Надявам се, че хората, които прочетат публикацията ще се успокоят относно съдържанието и съхранението на личните им данни.
Според мен смисълът от воденето на книгата е въвеждането на ред. Ще има база данни и при възникнал инцидент ще може да се разбере, кой на какъв адрес живее, какви животни гледа и колко са обитателите на жилището. Обичам да давам примери и ще дам и за конкретния случай.
Във Вашия блок се нанася наемател, никой не знае как се казва и кой е. Полицията няма никакви данни къде живее въпросният човека. Оказва се, че наемателят е издирван за обир.
Надявам се, че съм бил полезен.
Лека вечер!

2 коментара:

  1. Здравейте, имам следния въпрос: ЗУЕС третира етажната собственост и поддържането на книга на собствениците приемайки безусловно, че имотите се обитават от собствениците им. Ето парадокс обаче: придобивам право на собственост, но не живея в имота си, тъй като последният няма Разрешение за ползване. Никой собственик не се настанява поради същата причина. В същото време сградата се амортизира, мазетата се наводняват и възникват въпроси за заплащане на щетите. Чие задължение е, в този случай, заплащането на щетите, при положение, че въпреки, че има собственици на имоти в сградата, тя все още не е разрешена за експлоатация?! И още - възможно ли е да се вменяват задължения на собствениците на имоти по ЗУЕС при положение, че сградата няма Разрешение за ползване?!

    ОтговорИзтриване
  2. Много уместен въпрос, за който Ви благодаря. Споменатият от Вас проблем е често срещан, аз лично смятам, че не трябва да се купуват жилища без акт 16 поради безброй причини. Не виждам и смисъл да се води книга на ЕС в сгради, в които не живее никой и нямат разрешение за ползване. В случай, че сградата няма разрешение за ползване - незаконна е в нея няма да се прилага и ЗУЕС.
    Може би трябва по-строг контрол от страна на компетентните органи, за да се прекъсне практиката собственици да се нанасят в жилища без акт 16.

    ОтговорИзтриване