сряда, 14 септември 2011 г.

И до нас ще дойде


Здравейте,
Днес е Въздвижение на честния Кръст Господен – Кръстовден. Честит празник на всички.
Всички са чували за регистъра за вписване на етажната собственост, който всяка общинска администрация трябва да води и съхранява, съгласно чл. 44 от ЗУЕС.
Вписването е безплатно. Информацията, която подлежи на вписване е наименованието на сдружението, адреса, представените идеални части, вида строителство, бр. етажи, бр. живущи и др., съгласно чл. 44, ал.2 и 3.
Вписва се и вида на управление, дали е сдружение на собствениците /то е със статут на юридическо лице и е задължително при кандидатстване по европроекти/ или общо събрание на собствениците.
До тук добре, но до кога трябва да се направи. Вече няколко срока изтекоха, като сегашният е до края на годината. Днес ровейки в интернет намерих следното писмо написано от кмета на гр. Оряхово. Ще го дам за пример, като ще споделя част от него с Вас.
Ето и цитата:
 „Във връзка с чл. 56 ал. 2, от Закона за етажната собственост кметът на общината в срок до 31.12.2011 г. свиква и организира провеждането на общи събрания в сградите в режим на етажна собственост, където не са свиквани такива събрания и не са избрани управителни органи поради липса на инициатива на собствениците и обитателите на  съответната етажна собственост.
            Общото събрание се свиква по инициатива на всеки собственик, а когато такава липсва- по покана на кмета на общината чрез излагане на поканата  на видно място до 7 дни преди датата на свикване на събранието придружена с дневния ред за провеждането му.
            Общото събрание определя членовете на управителния съвет и на контролния съвет. Ако събранието не може да се проведе се отлага с един час; при липса на представени по –малко от 33 на сто от собствениците се отлага с още един час.
Ако не присъстват необходимия брой собственици, събранието се провежда на следващия ден при обявения дневен ред и се смята за законно независимо от броя на присъстващите.
Собственик, ползвател или обитател на сградата който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв ( за физически лица) или с имуществена санкция от 150 до 350 лв -за юридически лица”.
Ще оставя всеки да направи изводите за себе си.
Лека вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар