понеделник, 12 септември 2011 г.

За енергийната ефективност


Здравейте,
Първият и може би най-труден ден от работната седмица измина. От няколко дни говоря за информационната ни кампания. Днес посетихме жилищен комплекс „Струмско”. Прави ми впечатление, че хората се интересуват от възможността да санират по европейски програми или иначе казано да направят жилищата си енергоефективни.
На темата за енергийна ефективност мисля да посветя няколко публикации.
Днес ще се спра на основните дейности, които ще бъдат финансирани, но преди това искам да кажа, че за да участват в стартиращите в началото на 2012 г. програми, живущите трябва да управляват общите части в режим на сдружение на собствениците. Свикването на общо събрание и учредяването на сдружение трябва да бъде направено възможно най-скоро, тъй като има доста административна работа, която ще отнеме време, а финансиране ще се печели на принципа на първия.
Основната дейност, която вече виждаме да се прилага /говоря за шарените и така развеселяващи пейзажа панелни блокове/ е санирането.
Тук възниква въпроса, дали тези, които са санирали „на парче” ще трябва да плащат и какво ще стане с тяхната изолация, ще се отстранява ли или ще остане?
Тук идва редът на енергийния одит, който също е задължително условие за участие. Одитът  ще покаже дали са използвани подходящи материали и дали изпълнението отговаря на строителните норми. Следователно, ако всичко е наред изолацията ще си остане и площта за саниране ще намалее, това ще намали финансовите разходи.
Друга дейност е ремонт на водната и канализационна инсталация. Ще могат да се подменят стари тръби с нови полипропиленови.
Могат да залегнат и дейности по подмяна на ел. инсталацията в общите части и монтирането на енергоспестяващи осветителни тела.
Дограмата на общите части също може да бъде подменена.
Ремонт на покрива също може да бъде предвиден, стига да доведе до енергийна ефективност.
Надявам се, че съм бил полезен.
Лека вечер!

Няма коментари:

Публикуване на коментар