събота, 10 септември 2011 г.

Аз пък, няма да плащам!


Здравейте,
Въпреки, че са почивни дни, екипът ни не спира да работи. Опитваме се да пишем публикации, които са по интересни и свързани с бита теми.
Днес искам да се спра върху въпроса свързан с изпълнението на решенията на общото събрание и сдружението на собствениците.
На повечето от нас ни се е случвало /надявам се, че не на всички/ някой от съседите ни да не си плаща таксите събирани след решение на общото събрание. Общото събрание може да гласува събирането на средства за плащане на консумативите на етажната собственост, средства за ремонт и благоустрояване на входа.
Трябва ли да ги плащаме наистина?
Щом на общото събрание е гласувано с необходимото мнозинство, значи трябва. Някой може да каже, че взетите решения не са важни и се събират пари за глупости. Точно за това е важно на общите събрания да са представени 100 % от идеалните части, в противен случай може да се получи 33 % да вземат решение, което после ще са принудени да изпълняват всички и това е напълно законно.
Според чл. 38, ал. 1 от ЗУЕС  всички решения на общото събрание се изпълняват в определения срок, ако не е определен срок те се изпълняват в 14 дневен срок.
Какво се прави, ако някой все пак не иска да изпълни решенията?
В чл. 38, ал. 2 от ЗУЕС се казва, че когато собственик или ползвател не иска да изпълни решенията в определения срок, домоуправителя може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение, съгласно чл. 410, ал. 1, т.1 от Гражданския процесуален кодекс. Там се казва:
- „Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение:
1 за вземания за парични суми или за заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд”.
 Към заявлението се прилага решението на общото събрание.
Има начин и за отменяне на незаконни решения на общото събрание. Чл. 40 от ЗУЕС урежда тези случаи.
Всеки собственик в 30 дневен срок от решението на общото събрание може да подаде молба за отмяна на решението. Молбата се подава в районния съд по местоживеене.
Подаването на молба не отменя изпълнението на решенията.
Според закона всеки трябва да изпълнява решенията на общото събрание, а ако не иска има нормативна уредба, която да го принуди.
Надявам се, че няма да се налага да се ползват тези норми.
Приятна вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар