неделя, 4 септември 2011 г.

Кой за какво е виновен

Здравейте,
Радвам се, че читателите на блога се увеличават, надявам се, че намирате полезна информация.
Днес екипът ни започна информационна и рекламнакампания в квартал „Еленово”. Дано материалите, които раздаваме да помогнат на хората в правилното управление на етажната собственост и разбира се, ако сами не могат да се справят ние сме на среща.
Сигурно ще научат нови неща, но и ние научихме доста. Разбарах ме, че домоуправителите са виновни за всичко. Един господин ни обвини, че заради нас не вървят нещата в държавата. Ние приехме коментара с усмивка, та реших да го споделя за да се посмеете и Вие.
Днес ще публикувам нашият възглед за това, защо трябва да си изберем домоуправител, какво прави той и с какво ще е от полза.
Всеки, закупил жилище в многофамилна жилищна сграда е собственик на своя апартамент, но и на общите части, като те са разпределени в зависимост от големината на жилищата и са описани в нотариалния акт на всеки собственик. Общите части при сгради с етажна собственост (чл. 38, ал. 1 от Закона за собствеността) са:
  • Земята, върху която е построена сградата, дворът.
  • Основите и външните ограждащи стени.
  • Разделителните зидове между жилищата.
  • Хоризонталните и вертикални комуникации (стълбища и площадки към тях).
  • Междуетажните помещения, асансьорната шахта, и др.)
  • Покривът, когато не е разделен на отделни складове или други помещения.
  • Портиерското жилище, абонатните станции и помещенията за гражданска защита.
  • Външните входни врати на сградата и вратите към общите тавански и избени помещения.
  • Главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби.
  • Всичко, което по своето естество служи за общо ползване.
Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяване на етажната собственост (чл. 40 от ЗС). Излиза, че и част от стълбището, покрива, мазето и входа са наши. Работата на домоуправителя, било той професионален, работещ срещу заплащане и не живеещ във входа, или домоуправител от входа – Ваш съсед, е да се грижи за поддържането и опазването на общите части. На всички би ни било по-приятно, ако входа ни е осветен, с нова врата и пощенски кутии, с работещ асансьор. Когато обаче няма правилна организация и управление на етажната собственост тези неща остават само в сферата на добрите пожелания. Вие сте собственици и на водната и канализационна инсталации, на парната инсталация, както и на тръбите по които минава газта, ако във блока Ви има такава. Профилактиката и поддръжката на споменатите инсталации може да Ви спести много разходи – финансови, губене на време и усилия. Организацията на тази поддръжка и профилактика, също са задача на домоуправителя.
Утре ще се спра на нормативните изисквания за избора на управител на етажната собственост.
Хубава вечер на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар